Folyóiratunkat a TIT HMHE - Hagyományőrző Tagozata üzemelteti.

Hajózástörténeti Közlemények

Kezdőlap     Küldetésünk     Szerkesztők     Aktuális     Archívum     Cikk küldése     Impresszum

   

Dr. Balogh Tamás:
Összefoglaló a brit flottaparádékról és az azokkal összefüggő magyar katonai tradíció múltjáról, lehetséges jövőjéről

 
A királyi folyó - "flottaparádé" a Temzén
 

  II. György az utolsó angol király, aki (az osztrák örökösödési háborúban) személyesen vezette csatába hadseregét, győztes hazatérése után vízi parádéval ünnepelt a Temzén. Händel erre az alkalomra komponálta a híres Vízizenét, a Londonban élő velencei festő, Bernardo Belotto (Canaletto) pedig megfestette a látványt. 264 esztendő múltán 2012. június 3. vasárnapján újra megelevenedett a látvány Londonban. Bár a királynőnek erdélyi magyar gyökerei is vannak – ükanyja Rhédey Claudina grófnő – magyar hajó mégsem vett részt a jubileumi hajós rendezvényen (noha olasz, sőt még egy tahiti evezős csapat is érkezett). Pedig a magyar diplomáciai és katonai(diplomáciai) tradíció ez ügyben is komoly előzményekre tekint vissza. Ennek járt utána Dr. Balogh Tamás, a TIT Hajózástörténeti, Modellező és Hagyományőrző Egyesület elnöke.

 

 
London régen és most. Fent: "A Temze Lord Major Napján", Canaletto 1747 – Lobkowitz Gyűjtemény, Csehország (forrás: REUTERS, http://news.nationalpost.com/2012/06/03/diamond-jubilee-pageant/). Lent: A gyémánt jubileumi hajós felvonulás, 2012.
 
 
I. Előzmények – A brit flottaparádék:
 

  A flottaparádé a haditengerészet hajóinak hagyományos találkozója. Előzményei a XIV. századra nyúlnak vissza. Eredetileg nem rendszeres időközönként, hanem csak akkor került sor rá, ha a flottát mozgósították háború vagy egyéb erődemonstrációk idején a potenciális ellenség elrettentésére. A XIX. században koronázási-, vagy egyéb különleges királyi jubileumok alkalmával is gyakran megrendezték sőt, VIII. Edward uralkodásától kezdve minden koronázás alkalmával megtartották, bár a II. Erzsébet Arany Jubileuma alkalmából tervezett 2002-es flottaparádét a költségek miatt törölték. A XIX. századtól kezdve a brit flottaparádékra más nemzetek haditengerészetei is hajókat küldtek. Eddig összesen 44 különböző alkalommal tartottak flottaparádét Nagy-Britanniában.

Időpont
Uralkodó
Alkalom
1346. június
III. Edward
Franciaországi háborúja előtt
1415. n.a.
V. Henrik
Franciaországi háborúja előtt
1662. május
II. Károly
n.a.
1693. február
III. Vilmos
A La Hogue-i és a Barfleur-i diadal után
1700. március
III. Vilmos
I. (Nagy) Péter cár látogatására
1773. június
III. György
Az első formális "Flottaparádé"
1778. május
III. György
Az amerikai függetlenségi háborúba való francia belépés előtt
1781. n.a.
III. György
n.a.
1794. június
III. György
A "dicsőséges június 1." emlékére
1814. június
a régensherceg
A napóleoni háborúk lezárásakor
1820. szeptember
IV. György
Az első formális "Koronázási parádé"
1842. március
Viktória
Nagy flottaszemle
1844. május
Viktória
A szász király látogatására
1844. október
Viktória
A francia király látogatására
1845. június
Viktória
A Gyakorló Hajóraj szemléje
1853. augusztus
Viktória
A gőzhajók első szemléje
1854. március
Viktória
A Balti Flotta háború előtti szemléje
1856. április
Viktória
A Balti Flotta háború utáni szemléje
1865. augusztus
Viktória
A francia flotta látogatására
1867. július
Viktória
A török szultán és az egyiptomi alkirály látogatására
1873. június
Viktória
A perzsa sah látogatására
1878. augusztus
Viktória
A Tartalék Hajóraj szemléje
1887. július
Viktória
Az Arany Jubileumi Flottaparádé
1889. augusztus
Viktória
II. Vilmos császár látogatására
1891. augusztus
Viktória
A francia flotta látogatására
1896. augusztus
Viktória
Parlamenti képviselők és Li Hung-csang látogatására
1897. június
Viktória
A Gyémánt Jubileumi Flottaparádé
1899. augusztus
Viktória
A német flotta látogatására
1902. augusztus
VII. Edward
Koronázási parádé
1905. augusztus
VII. Edward
A francia flotta látogatására
1907. augusztus
VII. Edward
Az újjászervezett Honi Flotta szemléje
1909. július
VII. Edward
A Honi és az Atlanti Flotta szemléje
1911. június
V. György
Koronázási parádé
1912. július
V. György
A Parlament két házának látogatására
1914. július
V. György
Mozgósítási szemle
1924. július
V. György
Királyi szemle
1935. július
V. György
Ezüst Jubileumi Flottaparádé
1937. május
VI. György
Koronázási parádé
1944. május
VI. György
A "D napi" szemle
1953. június
II. Erzsébet
Koronázási parádé
1969. május
II. Erzsébet
A NATO alapításának 20. évfordulójára
1977. június
II. Erzsébet
Ezüst Jubileumi Flottaparádé
2003. n.a.
II. Erzsébet
Lobogómutatásra
2005. n.a.
II. Erzsébet
Nemzetközi flottaparádé a Traffalgar-i ütközet 200. évfordulójára
 
 

 
V. Henrik behajózása a HARRY GRACE A'DIEU fedélzetére (1415)
 
 
II. A flottaparádék és a magyar katonai tradíció:
 

  Az angliai flottaparádékon kizárólag Ausztria-Magyarország fegyveres erőinek részeként vettek részt magyar katonák – tengerészek. Ők azonban többször is:

1895. június 27-30. között a KAISERIN UND KÖNIGIN MARIA THERESIA páncélos cirkáló Plymouthban részt vett a Viktória királynő uralkodásának 58. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségeken.

1897. június 14-én a WIEN csatahajó Viktória királynő 60 éves uralkodói (gyémánt-) jubileuma alkalmából látogatott Angliába, hogy részt vegyen a Spiteheadnél tartott nemzetközi flottaparádén. Az ünnepségen jelen volt még további 167 brit hadihajó, 130 jacht és 34 nagyméretű kereskedelmi gőzös is. De nem csak a hajók, hanem Európa koronás fői és fontosabb politikusai is itt adtak találkozót egymásnak. Minden egyes külföldi hajóra kivezényeltek egy angol tisztet a magas rangú vendégek mellé. Június 18-án a WIEN fedélzetén is fontos vendég érkezését várták, amikor a hajó parancsnoka Londonba utazott, hogy az ünnepségek alkalmából már szintén ott tartózkodó Ferenc Ferdinánd főhercegnél jelentkezzen és a Spiteheadnél álló hajóra kalauzolja.
 
Az esemény, nem mellesleg, világrengető újdonsággal is szolgált. Charles Algernon Parsons brit mérnök ugyanis éppen ezt a rendezvényt választotta ki arra, hogy egy nem tervezett, ezért a program rendjét feldúló, s a biztonságért felelősöket kis híján az őrületbe kergető rendhagyó performance keretében itt mutassa be új találmányát, a hajókba építhető gőzturbinát. Hajójával - a TUBRINIA-val - az üldöző hadihajókra fittyet hányva, a világ elképedt tengeri hatalmasságai szeme láttára vágtatott keresztül az összegyűlt hadihajók sorfalán. A történelmi pillanatot a fotográfus is megörökítette, amint a TURBINIA éppen a mi hajónk, a WIEN előtt halad el.
 


 
A TURBINIA (1894) keresztülvágtat az összegyűlt hajók sorfalán (a képen éppen a WIEN csatahajó előtt) az 1897. évi Gyémánt Jubileumi Flottaparádén (utánszínezte: dr. Balogh Tamás)
 

1911. június 19-28-án a RADETZKY csatahajó vett részt az V. György koronázása alkalmából rendezett flottaparádén Portsmouthban és Spitheadnél. A hajó parancsnoka még Londonba is elutazott, hogy a koronázási ünnepségeken képviselje. I. Ferenc József császárt és királyt. (Az uralkodó képviseletében Károly Ferenc József főherceg volt jelen.) A spitehead-i rendezvényekre június 24-én került sor. A flottaparádé alkalmával az angliai osztrák-magyar kolónia képviselője is a hajóra látogatott. A parádén a hajó 21 ágyúlövéssel, a legénység pedig ötszörös hurrával üdvözölte a VICTORIA AND ALBERT királyi jachtot. Ezután a brit jacht fedélzetén fogadást tartottak, ahová a megjelent hadihajók parancsnokai is meghívás kaptak. Az új király itt németül beszélgetett hajónk parancsnokával. Este 19:15-kor bevonták a nagy lobogódíszt. 20:45 és 23:00 óra között pedig a hajón bekapcsolták a díszkivilágítást: Izzólámpákat helyeztek el még a vízvonal mentén is, a parancsnoki híd felett pedig a hajó nevét állították össze az égőkből. Június 28-án azután, hogy a brit flotta kifutott Spitheadből, 14:30-kor a Radetzky is elindult.
 
Az időjárás az egész ünnepség alatt eléggé rossz volt. A hajó a szokatlan olívzöld festése következtében nagyobbnak tűnt. Június 29. 08:00-kor befutott Plymouthba, majd 20:00-kor Devonportba. Az út alatt a britek elismerően szóltak a hajó kormányképességéről.  


 
A RADETZKY (1911) csatahajó V. György Koronázási Parádéján (utánszínezte: dr. Balogh Tamás)
 

  A nemzetközi flottaparádék történetében a magyar fegyveres erők - a Monarchia felbomlása után - önállóan is részt vettek más nemzetek flottaparádéin, sőt maguk is rendeztek ilyeneket:

1937. október 10-én, ünnepélyes flottaparádé keretében avatták fel a Petőfi híd (akkor Horthy Miklós híd) budai parti pillérének északi oldalán a volt cs. és kir. Haditengerészet és magyar hősi halottai emlékművét. A 30 méter magas, vasból készült emlékmű a fiumei világítótorony kicsinyített mása volt, belül egy kis múzeummal, ahol az Osztrák-Magyar Monarchia haditengerészeti relikviáit őrizték. A kiálló hajóorrot Horthy nevezetes hajójáról, a Novaráról mintázták. A hajóorron 7 méteres bronz szoborcsoport állt: a Támadás géniusza egy matróznak mutatja az ellenséget. A híd felrobbantásakor az emlékmű súlyosan megsérült. A háború utáni új politikai helyzetben helyreállítása szóba sem jöhetett, hisz az emlékmű annyira egybeolvadt Horthy személyével, hogy a közbeszédben csak Horthy-emlékműként emlegették. Bronz töredékeit egy ideig tárolták, majd beolvasztották a Sztálin-szoborba, a világítótornyot pedig lebontották.  


 
A volt cs. és kir. Haditengerészet és Magyar Hősi Halottai Emlékművének (1937-1945) felavatására rendezett flottaparádé Budapesten
 

1938. május 11-én Horthy Miklós kormányzó Adolf Hitler birodalmi kancellár meghívására flottagyakorlaton vett részt Kielben, ahol 114 hadihajó bevonásával zajló flottaparádét rendeztek a tiszteletére, s vízrebocsátotta a PINZ EUGEN nehézcirkálót, amelynek a németek arra tekintettel választottak osztrák nevet (pontosabban az osztrák-magyar flottában hagyományos hajónevet), hogy ezzel tegyék teljessé az Anschluss után német alattvalóvá vált aktív korú egykori osztrák haditengerészek reaktiválását. Horthynak – mint az egykori osztrák-magyar haditengerészet utolsó parancsnokának – a felkérése a vízrebocsátásra, ugyanezt a célt szolgálta.  


 
Horthy Miklós kormányzó Kielben. Fent a PRINZ EUGEN nehézcirkáló vízrebocsátásakor (utánszínezte: dr. Balogh Tamás).
 

1938. május 25-én Budapesten ünnepélyes külsőségek közepette megnyílt az Eucharisztikus Világkongresszus, amellyel Magyarország azt kívánta reprezentálni, hogy ismét be tudja tölteni a "kereszténység védőbástyájának" évszázados szerepét, amely megint "két pogány" - a nácik és a bolsevikok - között maradt rá, valamint Szent István király halálának 900. évfordulóját volt hivatott megünnepelni. A kongresszus elképesztő pompával, nagyszabásúan került megrendezésre. 33 országból 50 ezer küldött érkezett, a hazai résztvevők száma pedig néhol elérte a félmilliót. Több tízezres körmenetek, különleges éjszakai szentségimádások, majd' félmilliós szentmisék, pazar budapesti díszkivilágítás tette emlékezetessé az eseményeket. A legméltóbb és lelkileg legmaradandóbb élmény az első napi hajókörmenet - "eucharisztikus flottatüntetés" - volt május 26-án este a MFT Rt. 7 folyami személyszállító hajója és a m. kir. Folyamőrség díszegyenruhás tisztjei, altisztjei és matrózai részvételével. Az Eötvös térről indult hajók a kivilágított Budai Vár, a Koronázó Főtemplom, a Halászbástya, a Citadella, a Szent Gellért szobor, a Lánchíd és az Erzsébet-híd előterében a Margit-sziget megkerülésével a Horthy Miklós (ma: Petőfi) hídig, s onnan vissza az Eötvös térig közlekedtek.  


 
"Eucharisztikus flottatűntetés" Budapesten. Fent a SZENT ISTVÁN gőzös Ulrich Géza "Eucharisztikus Világkongresszus 1938-ban" c. festményén, lent a m. kir. Honvéd Folyamerők hadihajói és az esti fényjáték.
 

 
 

 
Augusztus 20. 1960-ban (fent) a Néphadsereg Hadihajós Osztály lobogódíszt viselő aknásznaszádjaival és 1978-ban (lent) zászlókkal díszített rohamcsónakokkal.
 

 

1960-1989-ig minden augusztus 20-án rendszeresen megrendezésre került az augusztus 20-i vízi és légi parádé[1]. A Néphadsereg Hadihajós Osztálya (a "Flottilla"), a vízi rendészet, a légierő és az állami hajózási társaság, a MAHART részvételével magas szakmai színvonalon került megrendezésre a látványos esemény. A hadihajók, szárnyashajók, stb. felvonulását repülőgép és helikopter-kötelékek, illetve ejtőernyősök bemutatója követte lenyűgöző alakzatok megformálásával egy Vörös téri díszszemlével összehasonlítva még a Varsói Szerződésen belül is barátságosabban demonstrálva az "elitalakulatok" felkészültségét és az ideológiailag fontosnak tartott mondanivalót.

1990-től 2000-ig hosszú szünet következett, hisz' a rendszerváltás elsöpörte a korábbi hagyományt. Egy teljes évtizedet kellett várni, míg - civil kezdeményezésre - újra megrendezhették (először csak a légi parádét, pontosabban annak egy szerény kivitelű mását).

2000 után azonban változó tartalommal és rendszertelenül a korábbi "flottaparádék" valamiféle utánérzése (korunkra jellemző sok ellentmondással és kellemetlenséggel) visszatért a Dunára.

2001-ben reinkarnálódott először a vízi parádé néhány apró hajó részvételével.

2002-ben kerülhetett volna sor először a méretében és látványelemeiben a megelőző korok igazi flottaparádéihoz hasonló rendezvény megtartására a Honvédség ismételt bevonásával, ám ez - az akkori árvíz miatt - végül meghiúsult.

2003-ban született újjá régi fényében a vízi parádé. A Mahart és a többi civil hajóstársaság hajói közösen vonultak fel látványos, zenés keringővel, kiváló szakmai közvetítéssel, amely megismertette a közönséggel az egyes hajókat (némelyiket a magyar hajógyártás hőskorából). A fináléban a hajók "körbetáncolták" a fecskendőiből vízsugarat lövellő tűzoltóhajót. A programot oldtimer repülőgépek, műrepülés és ejtőernyős-bemutató egészítette ki. Létrejött a hazai tradíciókhoz igazodó modern, XXI. századi vízi és légi parádé, amely immár nem, mint állami monopólium, hanem a szakmában tevékenykedők összefogásával megvalósult dunai piknik vált a hajózás, a folyó, a hajók és repülők imádóinak közös örömünnepévé.

2004-től új elemekkel gazdagodott a program: Egyrészt évről évre történelmi hajók is rendszeresen érkeznek a rendezvényre (2004/05-ben a NESZMÉLY gőzös, 2006-ban a DEBRECEN ex-KASSA Duna-tengerjáró, 2010-ben a LAJTA Monitor Múzeuzmhajó), másrészt megkezdődött a Red Bull Air Race magyar futamainak 2010-ig tartó sorozata[2]. Délelőtt a hajósok és a magyar repülősök vették birtokukba a Dunát és a légteret, délután pedig az Air Race pilótái. Csak egy probléma volt a parádéval: nem szerepelt a hivatalos ünnepi programban, így nagyon nehéz volt utánajárni, hogy mikor is kezdődik, és mi lesz látható.

2006-ban és 2007-ben is különösen jól szervezett bemutatókra került sor szakértők közvetítésével, a hajók keringőjével, műrepüléssel, helikopter-bemutatóval, vízből-mentéssel, ballonvadászattal. A Mahart hajói azonban már csak egy-egy szárnyashajóval vettek részt a hajósok felvonulásán (s később végleg bojkottálták az eseményt).

2008-ban csak a Red Bull Air Race-re került sor. A végén látható volt ugyan néhány hajó, ám ezek bármilyen műsor (közvetítés vagy manőver) nélkül, némán vonultak le a folyón. A korábbi évek légi bemutatóinak minimális maradványát - egy sárkányrepülő, egy Li 2-es és egy Boeing átrepülését) pedig az Air Race bevezető műsorához csatolták. Mindezt minden előzetes figyelmeztetés nélkül: előzőleg megint nem lehetett semmit sem tudni a parádéról, s a szokásos délelőtti időszakban hiába várakozott több ezer ember a műsorra, nem történt semmi, felvilágosítást senki sem adott, a hangszórókból pedig csak a zene szólt. Sok kisgyermekes család órákig állt a tűző napon - hiába.

2009-ben megismétlődött az előző évi botrány. Bár a hajósok és a repülősök is egyedi, gazdag programmal készültek (a Li 2-es 60. születésnapjára Franciaországból meghívták a "testvér" DC 3-ast), augusztus 19-én (!) visszavonták a légi programok engedélyét, majd újra engedélyezték a bemutatót. 20-án a hajósok megtartották a maguk műsorát csendben, közvetítés nélkül, majd felállították a pályát a délutáni Air Race-re. A légi parádéról a helyszínen ismét semmit nem közöltek. A Li-2 és a DC-3 legalább repülhetett. Igaz csak az Air Race betétprogramjaként, amihez egyébként semmi közük nem lett volna...  


 
Augusztus 20. 2010-ben a LAJTA Monitor Múzeumhajó újrakeresztelésével és a MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred hadihajóinak felvonulásával
 

2010-ben jól indultak a dolgok: A vízi parádé a LAJTA Monitor Múzeumhajó újrakeresztelésével együtt a hivatalos állami program része lett. Az eseményen részt vettek a MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred hadihajói is, így a rendezvény hosszú idő után végre ismét igazi flottaparádévá vált (amelynek különös rangot adott, hogy a LAJTA monitort - az egykori cs. és kir. Haditengerészet utolsó fennmaradt hadihajóját - a honvédelmi miniszter a Magyar Honvédség tiszteletbeli zászlóshajójának nyilvánította). A hajós felvonulás másik, a magántársaságok által szervezett része azonban igen szegényes maradt: a korábbi évekhez képest jóval kevesebb hajó vett részt rajta (a MAHART részéről egy sem), s a rádiós közvetítésben is alig esett szó róluk. A hajók "keringője" is elmaradt, a megjelent hajók egyszerűen felsorakoztak, majd az esemény végén feloszlottak anélkül, hogy legalább egy tiszteletkört tettek volna az ünnepelt monitor körül. Az egyetlen pozitívum az volt, hogy a hajók fedélzetéről 700 árvízkárosult gyermek élvezhette a - máskülönben igen szerény - látványosságot. A rendezvény ráadásul nem a hivatalos programban megadott 15:00 órakor kezdődött, hanem akkor ért véget. Légi parádéra pedig sor sem került: a Red Bull, miután nem kapott engedélyt, júniusban törölte az Air Race 2010. évi magyar futamát (két héttel később a 2011. és 2012. évit is), majd bejelentette, hogy kivonul a magyar repülés támogatásából. Ezzel a magyar repülés a legnagyobb anyagi támogatóját vesztette el. Megfelelő támogatás hiányában a magyar pilóták sem szerveztek légi bemutatót, bár 2010-ben volt 100 éves a magyar katonai és polgári motoros repülés, és a Magyar Repülő Szövetség, amely a korábbi légi parádékat szervezte. Így - tíz év után először - sem Budapesten, sem Szolnokon (ahol a Honvédség szerencsére megtartotta a maga programját) nem képviselte magát a hazai polgári repülés.

2011-ben ismét az augusztus 20-i állami ünnep része volt a vízi és légi parádé, amely a Magyar Honvédség szállító-helikoptereinek és Gripen kötelékének Duna feletti átrepülésével vette kezdetét. Egyidejűleg motorcsónakok érkeztek a nemzeti lobogóval a fedélzetükön. A pár perces műsort követően történelmi hajók vonultak fel a Margit híd és a Lánchíd között. A menet valóban történelmi volt (nemcsak a súlyosan elavult MOSZKVA-típusú személyhajók miatt): a hajók látványos díszletezése öt korszakot elevenített fel: Szent István korát, a reneszánszt, a reformkort, a századforduló szecesszióját és napjainkat. Mindeközben a Petőfi híd felől egy 8 hajót számláló konvoj úszott fel a Dunán, amely közel hétszáz állami gondozott fiatalnak hozta közelebb a felvonulás látványát. A Lánchídnál a konvoj besorolt a történelmi hajók mögé, és a Petőfi híd irányába haladt tovább. A hajók elvonulása után, 14:20 órakor motorcsónakbemutató-verseny vette kezdetét. A bóják elhelyezését követően látványos, nemzetközi versenyzőket is felvonultató versenyre került sor. A műsorszám alatt narrátor tájékoztatta a közönséget a vízen folyó eseményekről. 14:40 órakor a levegőben folytatódott a program a Készenléti Rendőrség MD-500-as helikoptereinek kötelék-repülésével, majd az egymotoros, kétfedeles, 1924-ben tervezett, 1954-ben gyártott Polikarpov PO-2 és a legendás Cimbora típusú vitorlázógép repülése következett. Őket a Motoros Könnyűrepülő Sportszövetség 5-ös sárkányköteléke, majd a Hajdu Trió Apollo Fox 3-as köteléke követte, s egy áthúzás erejéig az első közforgalmú repülőgép, a Li-2-es, és a MALÉV Repülőklub kötelékében repülő Z-142-es, egy Cessna-172-es és egy Maule jelent meg az égbolton. A légi felvonulást Illés Tamás, Európa- és világbajnoki ezüstérmes műrepülő pilóta, Edge 540 gépével végrehajtott bemutatója követte. Ezután Cessna típusú repülőgépek köteléke, majd a DA-42 típusú kétmotoros, négyszemélyes túrarepülőgépek köteléke követte. Ezt követően újra a műrepülésé volt a főszerep: Veres Zoltán, ötszörös Guinness rekorder, összetett műrepülő Európa-bajnok hajtott végre hátborzongató mutatványokat. A programot az ejtőernyős válogatott bemutatója zárta, akik szintén a legendás LI-2-ből ugrottak ki.

  A 2000 után megrendezett tucatnyi augusztus 20-i vízi parádét tehát - amely eredetileg a magyar hajósok és repülősök szépreményű ünnepének indult - az utóbbi időben egyre többször lengi körül a bizonytalanság és a keserűség légköre. A programok színvonalának hullámzásában tagadhatatlan a forráshiány szerepe, de aligha járunk messze az igazságtól, ha a fantáziátlanságot, a szűkkeblűséget és olykor talán a szándékos rosszindulatot is a háttérben rejlő okok közt sejtjük. Ezért okkal merül fel a kérdés: lesz-e (s, ha igen, milyen) jövője az augusztus 20-i vízi és légi parádénak? Lássuk, hogy csinálják ezt a ma is "profi" hajós népek!

 
III. A 2012. évi brit "flottaparádé":

  2012-ben nem került sor a korábbi évszázadok gyakorlata szerint kialakult Spitehead-i flottaparádéra. Ezt még a monarchiához egyébként lojális britek közül is sokan a flotta megsértéseként értékelték, de legalábbis igen csalódottan fogadták (pl.: "II. Erzsébet nem uralja a hullámokat"[3] címmel cikkeztek a helyi lapok). Ez egyáltalán nem meglepő: a XVIII. század végétől a második világháborúig a britek valósággal szerelmesek voltak a haditengerészetükbe, s a régi dicsőség emléke máig sokak szívét megérinti.

  Ugyanakkor az udvar szempontjai is érthetők: a BRITANNIA nevű elegáns királyi jachtot (amelyet II. Erzsébet egyszer úgy jellemzett, mint az egyetlen helyet, ahol valóban képes kikapcsolódni) 1997-ben a Kormány eladta, egyértelműen az uralkodó ház tudomására hozva, hogy a takarékosságot részesíti előnyben. Kormánya szempontjait követve a takarékosság jegyében döntött úgy a királynő is, hogy a Spithead-i flottaparádét idén sem[4] rendezik meg, inkább a Temzén lesz hajós felvonulás (a parádé költségei persze így is mintegy 15 millió dollárra rúgtak).

  A döntésnek megfelelően 2012. június 3-án mintegy 1 000 vízi járműből álló flotta haladt keresztül a Temze londoni szakaszán és mintegy 20.000 résztvevő volt jelen a rendezvényen. Apró kajakoktól, fából készült vitorlásokon át egészen néhány híres II. világháborús hajóig, mindenféle vízi jármű részt vett a felvonuláson, amely Hammersmith-től Greenwich-ig a folyó 40 kilométeres szakaszát érintette. A flottát több szakaszra osztották a szervezők:

A "vitorlák sugárútja" fantázianevű szekcióban 40 történelmi hajó kapott helyet - a vitorlásokon kívül halász- és áruszállító hajók, jachtok, vontató- és egyéb munkahajók. A közönség itt olyan egyedi hajókat láthatott, mint pl.: Francis Drake híres fölkerülő kalózhajójának, a GOLDEN HIND-nek, egy VII. Henrik korabeli tudor kereskedőhajónak, a MATTHEW of BRISTOL-nak, és James Cook kapitány ENDEAVOUR-jának a másolata, vagy éppen az eredeti állapotban megőrzött történelmi hajók közül a WAVERLEY-t, az utolsó kétkéményes tengerjáró lapátkerekes gőzhajót.

Az "izomerővel hajtott hajók" szekciójában csaknem 400 vízi jármű indult, köztük a GLORIANA, első ránézésre egy viking hosszúhajó és egy hatalmas gondola keresztezése, amelyet a Peninsular and Orient (P&O) hajóstársaság igazgatója, Lord Sterling of Plaistow ajándékozott a királyi családnak. (Az eredeti tervek szerint a vízöblítéses toalett-tel és hideg-meleg vizes mosdóval is felszerelt hajó lett volna a királynő hajója, de túl kicsinek bizonyult a kíséret tagjai számára.) A történelmi-, illetve a hagyományos evezősök (pl.: bálnavadász-csónakok, temzei bárkák, stb.) sorát a sárkányhajók, kajakok és szkiffek egészítették ki.

A "királyi szakaszban" 21 hajó haladt. Köztük volt többek között a SPIRIT of CHARTWELL[5] utasszállító (eredetileg városnéző sétahajó, amelyet "királyi bárkának" neveztek ki, s erre az alkalomra a XVIII. századot idéző dekorációval díszítettek), az 1997-ben kényszernyugdíjazott BRITANNIA uralkodói jacht két motorbárkája, és az 1965-ben Churchill koporsóját szállító HAVENGRE motoros.

A "történelmi hajók" között ott volt 40 Dunkerque-i kishajó, a különböző tengeri fegyveres alakulatok és szolgálatok 15 hajója, 10 tengeri mentőcsónak, 29 motoros jacht és kirándulóhajó, 5 modern hajó (pl.: légpárnások) 4 vízirendőr-motoros, 4 sebességi rekorder-hajó, 4 temzei utasszállító gőzhajó, 7 vontató és 13 egyéb munkahajó, azaz összesen 131 különféle történelmi hajó. (Köztük pl.: az MTB 102 jelű torpedónaszád is, amelyről Churchill és Eisenhower szemlézett a normandiai partraszállás előtt.)

A "szabadidő-hajók" csoportjában 103 kishajó vonult fel (köztük szép számú belvízi csatornákra épült "keskeny-hajó" és holland jacht). A "tűzoltóhajók" csoportjában 5, az "utasszállítók" között pedig további 66 hajó jelent meg. A brit Királyi Haditengerészet egységeit őrhajók, -naszádok és a rajtuk szolgálatot teljesítő (a Nemzetközösségi tagállamok lobogóit hordozó) tengerészkadétok képviselték.  


 
A "vitorlák sugárútja" (forrás: REUTERS). Élen a MATTHEW of BRISTOL (balra).
 
 

 
Az "izomerővel hajtott hajók". Élen a GLORIANA.
 
 

 
A "királyi szakasz" a SPIRIT of CHARTWELL-lel (fent) és a D-napon bevetést teljesített "történelmi hajók", élen az MTB 102-vel (lent).
 
 

 
 

 
A "szabadidő-hajók" és a Nemzetközösségi tagállamok lobogóit hordozó tengerészkadétok elhaladnak az HMS BELFAST könnyűcirkáló (1939) előtt.
 
 

  Csaknem 700 hajó lepte el a Temzét Londonban, ehhez jött még a kb. 200 biztosító- és irányító feladatot ellátó bárka és motoros, vagyis mindösszesen mintegy 1 000 különféle vízi jármű. A különböző csoportokba osztott hajók minden szakasza élén egy "hírnök uszály" haladt. Ezek közül az első egy úszó harangláb volt, amelyen a Whitechapell Bell öntöde 8 új (külön erre az alkalomra készített) harangja kongott. Hangjukra a folyóparti templomok harangkórusa válaszolt. A 14 híd alatt áthaladó parádé - amelyben a királynő is részt vett - csaknem három óra hosszat tartott. A 85 éves uralkodónő és 91 éves férje, bár egy-egy kényelmes szék is a rendelkezésükre állt, egész idő alatt álltak a rendelkezésükre bocsátott hajó fedélzetén. A britek lelkesedése határtalan volt.

  A BBC News internetes adásán élőben volt követhető a több helyszínről jelentkező közvetítés. A műsorban megkérdezett egyik bámészkodó - egy fekete afrikai apuka és a kislánya - arra a kérdésre, hogy miért jöttek el, magától értetődő természetességgel válaszolták: "Mert ez a MI történelmünk része". Közben az egyik afganisztáni brit katonai támaszpontot kapcsolták, ahol a legénység szintén a jubileum megünneplésére készült: rezesbanda játszotta a "Rule Britannia"-t. A szomszédos Pakisztánban - a Nemzetközösség egyik tagállamában - a gyermekek Union Jack-et festettek az arcukra (akár egy futballmeccs szurkolói), s úgy köszöntötték a királynőt, a Monarchiát és Britanniát. A britek és a londoniak többsége velük értett egyet: a Hammersmithben "Ne ünnepeljük EZT!" feliratú transzparensekkel a monarchia intézménye ellen protestáló brit republikánusok maroknyi csoportja jórészt észrevétlen maradt.

 

IV. Feltámad a tradíció?

  II. Erzsébet, Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága, s a Nemzetközösségi Királyságok királynője uralkodói gyémánt jubileumának (60. évfordulójának) június 5-én tartott ünnepi rendezvényein Csák János, Magyarország londoni nagykövete képviselte a magyar kormányt. A Temzén rendezett hajós felvonuláson - bár a királynőnek erdélyi magyar gyökerei is vannak (ükanyja Rhédey Claudina grófnő) - magyar hajó nem vett részt. Pedig a bemutatott magyar katonai hagyományok alapján Magyarország akár hadihajós alakulatot is küldhetett volna. Hogyan lehetséges ez? Nos, épp' a hajós felvonulás választott módja - folyami jellege - a válasz erre. Hisz' 2012-ben épp' 145 esztendeje annak a forradalmi jelentőségű magyar hajóútnak, amely története során elsőként szelte át vízi úton az európai kontinenst, bizonyítva ezzel, hogy lehetséges állandó hajójárat kialakítása a Fekete-tenger és az Atlanti-óceán között! Az utazás tervezője és kivitelezője Széchenyi Ödön[6] gróf volt, aki HABLEÁNY nevű gőzhajóján kelt át a kontinensen 1867. április 6. - május 18. között. A felkészülést már 1861-ben elkezdte, amikor a Duna-gőzhajózási Társaság HILDEGARD nevű hajóján és a FRANZ JOSEPH gyorsgőzösön gyakorolt (háromszor járt a Pest-Galac útvonalon, hogy kapitányi, kormányosi, gépészi és vízrajzi gyakorlatot szerezzen). Gépészeti ismereteit Vész Ármin műegyetemi tanár, hajózási ismereteit pedig Kenessey Albert[7] hajóskapitány segített elmélyíteni.
 


 
Az Európa első áthajózását végrehajtó HABLEÁNY gőzös modellje.
 

  A rekorder hajót Höcher Adolf pesti vállalkozó kifejezetten erre a célra tervezte és - kizárólag magyar iparosokkal és hazai anyagból - építette. A Hableány hossza 20 m szélessége 2,33 m, merülése 0,56 m volt. A 20 "forrcsővel" ellátott kazánt 1866 novemberére hozták üzemkész állapotba. A 8-10 lóerő teljesítményű gőzgép 4 légkör (4 atmoszféra) nyomáson működött. Széchenyi sikeres hajóskapitányi vizsgája után Follmann Alajost, az Egyetértés Pest Hajósklub tagját fogadta fel kormányosnak. A legénység további három matrózból - egy gépészből, egy fűtőből és egy szakácsból - állt. Pest-Budáról indulva a Duna, Majna, Rajna, Marne és Szajna folyókon keresztül érkeztek Párizsba, a Világkiállításra. Az utazás legnehezebb szakasza a Dunát és a Majnát összekötő - a kontinentális vízválasztót átszelő - Lajos-csatorna volt. A Duna és a Rajna összekötésének terve Nagy Károlytól ered. Földmérői 793-ban jelölték ki a helyet, ahol a Duna és a Rajnába ömlő Majna 1 800 méterre megközelítette egymást. El is kezdték a munkát, ám az esőzések elmosták a kiásott csatornát, s a munkások zöme a sártengerbe fulladt. Csak 1836-ban kezdték újra kiásni a csatornát, amelyet 1846-os átadásakor I. Lajos bajor királyról Lajos-csatornának neveztek el, s amely a Majna és a Duna két mellékfolyóját (a Regnitz-és az Altmühl-folyót) kapcsolta össze. Bár igen népszerű volt, nem tudott versenyre kelni a párhuzamosan futó vasúttal, amely lényegesen gyorsabb volt, elsősorban a csatorna szűk keresztmetszete és sűrű zsiliprendszere miatt[8].

 

 
A Budapest-London-Párizs-Budapest vízi út (pirossal) és a HABLEÁNY útja (lilával).
 
 

 
A HABLEÁNY érkezése Párizsba. A nagy technikai álmodó, Jules Verne várta és üdvözölte.
 

  A HABLEÁNY 43 napos, mintegy 2 000 km-es útja során a 170 km hosszú Lajos-csatornán való átkelés 3 napot vett igénybe (április 28-május 1.). A Dunáról Kelheimnél öt zsilipen jutott át az összekötő csatornába, ám az Altmühl-folyón egy hatodik zsilip, majd a mesterséges csatorna és abban egy hetedik zsilip következett. A nyolcadik zsilipen áthaladva érte el a Regnitz-folyót, ahol kötélvontatást kellett alkalmazni. A kilencedik zsilip vezetett a Majnára. Frankfurtban rövid pihenő és karbantartás következett, majd a Rajna zátonyszigetei után Strasbourgnál kezdődött az utazás utolsó, franciaországi szakasza a Canale later-en Nancy-ig, majd tovább a Marne-folyóra, s a Szajnán Párizsig.

  III. Napóleon császár a Becsületrendet adományozta Széchenyinek egyedülálló vállalkozásáért (ezzel a gróf személyében Magyarország hamarabb kapott elismerést, mint ahogy megtörtént a kiegyezés), a Hableány pedig – amelyen Eugenie császárné is többször látogatást tett – a kiállítás aranyérmét kapta. Szechenyi Ödön végül eladta Párizsban maradt hajóját, amelyet az 1871-es francia-porosz háborúban a poroszok lefoglaltak és a Rajnára vittek, ahol 1874-ben kazánrobbanás következtében elsüllyedt. Teljesítménye azonban - amely előtt 1977-ben és 1997-ben is emléktúrával tisztelgett a Gróf Széchenyi Ödön Magyar Hajózási és Yacht Egylet - nem merült feledésbe, s a transzkontinentális hajóút, amelyen első ízben ez a hajó haladt végig, azóta Európa legforgalmasabb belvízi útjává vált.

  Ezen a vízi úton a Magyar Honvédség komoly erőkkel rendelkezik. A tengertől elzárt országok flottáit összehasonlító kimutatás szerint (a rendszerben álló hajók és a legénység létszáma alapján) a Világon ilyen haderőnemmel rendelkező 14 ország közül hazánk a 10., Európában pedig a 2. helyen áll. A MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred úszó technikai közül a korlátozott (partközeli) tengeri használatra készült francia hadihajók licence alapján az 1980-as években Jugoszláviában gyártott, NESTIN típusú aknamentesítő naszádok képesek rá, hogy a Duna-Majna-Rajna vízi úton Budapesttől Rotterdamig, majd onnan a part mentén haladva és a La Manche-csatornán átkelve a Temze-folyóra és Londonba hajózzanak. Sőt! Akár arra is alkalmasak, hogy a La Manche ismételt átszelése után a Szajnán Párizsba, s onnan a Marne-folyón a Rajnára, majd a Rajna-Majna-Duna vízi úton térjenek vissza Budapestre. Tehát, ha a magyar honvédség vezetése egyszer úgy dönt, hogy hadihajóit katonadiplomáciai szolgálatban lobogómutató utakra küldi, tenger nélküli országunk kicsiny flottillája technikailag képes erre!

 

 
A tengertől elzárt országok flottái (2007). Az első és a második Bolívia és Paraguay, a harmadik Kazahsztán. A vizsgált flották a hadsereg, a rendőrség és a határőrség részét képezik.
 

  Egy ilyen utazás Európa első hajóval történő átszelése után azt is biztosítaná Hazánk számára, hogy az első hadihajója is magyar lehetne, amely átszeli a kontinenst (s útja egyben az Európát átszelő legelső hajó 145 éve véghezvitt első utazásának történelmi megismétlése lehet).

  A megvalósíthatóságot persze több kérdés befolyásolja. Néhány a legfontosabbak közül:

a) Technikai kérdések:

 • Időtényező: Amennyiben a magyar honvédség valaha is a fentebb leírt lobogómutató utakra vállalkozna, számítani kell rá, hogy az azokon való részvételt nem lehet rövid idővel a kiválasztott rendezvény előtt megszervezni. Legalább egy évvel korábban meg kell kezdeni a szükséges egyeztetéseket az érintettekkel.

 • Protokoll: Nemzetközi diplomáciai eseményeken ráadásul a nemzetközi protokoll (adott esetben - mint pl.: az aktuális gyémántjubileum esetén - az udvari etikett) szabályaira is fokozottan tekintettel kell lenni. E körben mindig célszerű a Külügyminisztérium előzetes nyilatkozatát is beszerezni, hogy tudniillik lehetséges-e Magyarországnak az adott rendezvényeken fegyveres alakulattal részt venni (magyar hadihajó ugyanis csak úgy vehet részt az adott eseményen, ha más nemzet részéről is jelen lesznek hadihajók), a vendéglátók részéről van-e erre fogadókészség, bármilyen mozgástér, stb.

Az utazás tényleges tervezése csak ezt követően kezdődhet meg. Ennek során többek között:

 • Útvonal-engedély: Útvonalat kell egyeztetni, illetve útvonal-engedélyt kell kérni azoktól az államoktól, amelyek területén a feladatra kiválasztott magyar hadihajónak át kell haladni.

 • Havaria-terv: Az útvonal-engedély mellett természetesen- diplomáciai úton - arról is gondoskodni kell, hogy esetleges javítás esetén a szükséges kikötői infrastruktúrát a kiutazó magyar hajók és személyzetük igénybe vehesse (s az igénybevétel rendjét, anyagi és egyéb feltételeit szintén előre egyeztetni kell).

b) Pénzügyi kérdések:

Az utazással összefüggő költségeket - szintén a tárgyévet megelőző évben, a költségvetési tervezéskor - a tárgyévi költségvetésbe be kell tervezni. A felmerülő költségek általában:

 • üzemanyag-költségek (az alakulat jelenlegi éves üzemanyag-ellátmánya olyan csekély, hogy a vállalkozás végrehajtásához szükséges gázolaj mennyisége - természetesen úti céltól és útvonaltól függően - akár az alakulat több évi üzemanyag ellátmányát is fedezné, kérdés, hogy a lobogómutató utazások céljára, ha egyáltalán rendelkezésre állna, biztosítanának-e ekkora a mennyiséget).

 • hajózási díjak, illetékek (kikötő-, csatorna- és zsiliphasználat, stb. díjai),

 • napidíj és ellátmány a kiküldetés esetén,

 • további költségek is felmerülhetnek (ha például a hajót út közben javítani kell, stb.).

c) Egyéb körülmények:

Az utazás ezen túlmenően is csak akkor lehet sikeres, ha az alábbi körülményeket is tekintetbe veszik:

 • Vonalismeret: Az aknamentesítő naszádokkal az európai víziút-rendszerben elvileg bármely belvízi-tengeri utazás megvalósítható. Hogy gyakorlatilag is az-e, az attól függ, hogy a személyzet (amelynek - a csak szűkös üzemanyag-ellátást megengedő források miatt - a hajózott óraszáma jelenleg korlátozott) képes-e balesetmentesen eljuttatni a hajót a célkikötőbe és vissza. Ennek hiányában kalauzról kell gondoskodni, ami, ha más módon nem biztosítható, költségnövelő tényező lehet.

 • A hajók műszaki állapota: A csekély üzemóra-szám miatt a kopásból bekövetkező amortizáció elvben nem jelentős. A hajók átlagos üzemi élettartama (30-35 év) alapján azonban az 1980-as években gyártott járművek élettartamának meghosszabbításához rövidesen korszerűsítés szükséges (az AN-hajókhoz hasonlóan, amelyek esetében ezt a munkát 2005-2007-ben elvégezték).

 • Hazai és külföldi nyilvános megítélés: A hajózás egyetemes történetébe feljegyzett jelentős magyar teljesítmények ellenére nem tekintünk magunkra úgy, mint "hajós nemzet", a hajózás a magyar identitásnak jelenleg nem része.
   
  A Horthy Miklós kormányzói működésének (különösen a második világháború alatt tanúsított magatartásának és intézkedéseinek) negatív megítélése - nem kellő körültekintés esetén - az egész magyar hajózásra átsugározhat és egyetlen személy cselekedeteinek és emlékének elutasítása egy nemzetgazdasági szempontból rendkívül fontos közlekedési alágazat egészének sorsát hátrányosan befolyásolhatja. (Ez az 1950-es években egyszer már megtörtént. Jó lenne elkerülni, hogy megismétlődjön.) Ezért a szűkösen rendelkezésre álló állami források lobogómutató utakra történő felhasználása alkalmasint komoly nyilvános elutasítást válthat ki, ami a mindenkori hivatalban lévő kormányok nyilvános megítélését, s - ami rosszabb - a lobogómutató utak jelentőségének és szerepének nyilvános megítélését ronthatja. Így a tőlük remélhető közvetett előnyök kiaknázása meghiúsulhat.
   
  A fentiekre tekintettel indokolt egy rendezvénynaptár összeállítása, amelyben kiválasztásra és előre meghatározásra kerülnek azok a rendszeresen megrendezésre kerülő külföldi katonai események, amelyeken hadihajók is részt vehetnek, s ezek közül azok azonosítása is megtörténhet, amelyeken a magyar részvétel a vendéglátó országgal, vagy a rendezvényen megjelenő többi állammal fenntartott kapcsolatok, illetve a magyar érdekek alapján releváns lehet. A hazai és a külföldi közvélemény részéről a magyar részvétel indokoltságának (vagyis a hivatkozott nemzetközi kapcsolatok és magyar érdekek) bemutatásával lehetséges a szükséges támogatás és elfogadottság biztosítása.

d) A megvalósítás lehetséges indokai:

  Jogosan merülhetne fel bárkiben a kérdés: mi szükség lehet manapság ilyen utazásokra? Nos, igény éppen lehetne rá: A MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred hadihajós alosztálya a Duna teljes szakaszán - a román Dunaflottillán kívül - az egyetlen olyan vízi fegyveres erő az Európai Unióban, amely a folyó védelmére rendelkezésre áll. Hiszen a németek, az osztrákok és a szlovákok is felszámolták a dunai hadihajós alakulataikat (Szerbia tekintélyes erővel rendelkezik, de nem EU-tag). Így az a kiáltó ellentmondás alakult ki, hogy a Duna egyfelől az európai közlekedési miniszterek 1994. évi krétai konferenciája óta kiemelt jelentőségű transzkontinentális főközlekedési útvonal, másfelől szinte teljesen védtelen.

  A magyar hadihajós alakulat továbbfejlesztésével, valamint az al-Duna fegyveres védelmét ellátó román fegyveres erőkkel való együttműködési képességek kialakításával azonban ez az ellentmondás feloldható lenne, s a magyar hadihajózás egy, a NATO és az EU keretén belül kifejezetten a Duna felső és középső szakaszának fegyveres védelmére létrehozott alakulattá válhatna, lehetővé téve a Duna - mint Európai nemzetközi fő közlekedési vízi út és a rajta bonyolódó kereskedelmi forgalom - biztonságának és védelmének garantálását.

  A budapesti székhelyű NEMZETKÖZI DUNA BIZOTTSÁG mintájára (akár annak részeként, alárendeltségében) erre a célra egy DUNAI VÉDELMI TANÁCS létrehozása is lehetséges lenne, amelyben a Dunamenti államok, mint a közös dunai véderő fenntartói - donorállamai - vennének részt. Egy ilyen projektnek az lehetne a célja, hogy megalapozza egy közös dunai véderő fenntartásához szükséges közös infrastruktúra stratégiai, kommunikációs, utánpótlási, stb. elemeket (nem fegyverzet-beszerzést, illetve korszerűsítést - ezt továbbra is a tagállamok végeznék részben saját védelmi költségvetésük, részben a donorállamok felajánlásai, részben a tulajdonos tagállamok NATO szövetségesi felajánlási keretei terhére).

  A magyar hadihajóknak az európai víziút-rendszer felhasználásával történő külföldi útjainak újra bevezetése az ehhez szükséges fizikai és képzési (navigációs, stb.) képességek rendelkezésre állását demonstrálná. Az ilyen típusú nemzetközi együttműködésnek így nemzetbiztonsági, biztonságpolitikai és nemzetgazdasági (diplomáciai, katonadiplomáciai és gazdaságdiplomáciai) szempontból előnyös hatásai is lehetnének az alábbiakra tekintettel:

 • Az EU-n belül a Duna-térségben közös katasztrófa- egyéb veszély-elhárítási műveletekben részt vevő alakulatok együttes munkája révén terjesztené a kölcsönös megértés szellemét.

 • A javasolt alakulat létrehozása esetén több szövetséges állam érdekelt lehet a MH 1 Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred jelenlegi hadihajóinak korszerűsítéséhez, élettartamuk meghosszabbításához, védelmi képességük fokozásához szükséges fejlesztések végrehajtásában vagy az ilyen fejlesztésekkel összefüggő hazai gyártókapacitások kialakításában (pl.: a franciák, akik a magyar hadihajózásnál rendszeresített NESTIN típusú aknamentesítő naszádok eredetijét gyártották). A Honvédségi eszközök felújításába (kormányzati döntés esetén) a szövetségesek bevonása a kapcsolatépítésen túl olyan haditechnikát, de főleg olyan gyártókapacitást is az országba vonzhat, amivel jelenleg nem rendelkezünk.

 • Az út egyben "lobogómutatás" is lenne, az évszázados katonai tradícióknak megfelelően. A magyar trikolór újra megjelenhetne Európa vizein - s ráadásul egy magyar hadihajó hordozná körbe azt (az úton akár egyes fontosabb kikötőkben meg-megállva fedélzeti kamara-kiállítással és haditechnikai bemutatóval, stb.) – népszerűsítve Magyarországot, a magyar haditechnikát, a magyarok hozzájárulását a világ hajózási újdonságaihoz (Európa legelső folyami gőzhajója, Európa legelső gőzzel hajtott folyami hadihajója, Európa hajóval történő legelső átszelése, a világ legelső Duna-tengerjárói, stb.).

 • A várható előnyök kiaknázására egy közszolgálati TV-s forgatócsoport is elkísérhetné a hajót és "A magyar lobogó útja Európában" címmel a nemzeti öntudatot és a Magyar Honvédség közmegbecsülését erősítő hazafias filmet forgathatna az utazásról. Ez már csak azért is fontos lehet, hiszen az első ilyen utazás nem kevesebbet jelentene, mint, hogy magyar hadihajó először hajózná át a kontinenst. (Európa legelső áthajózása is magyar teljesítmény, de kereskedelmi hajóval valósították meg: Gróf Széchenyi István fia, gróf Széchenyi Ödön, 1867. április 06-án indult el Pestről, a Dunán, HABLEÁNY nevű gőzösével, hogy Párizsig hajózzon, és részt vegyen a Párizsi Világkiállításon).

  Mindez a magyar hadihajózás és hadihajós alakulat további sorsát és fejlesztésének irányait, illetve e fejlesztést indokoló körülményeket rögzítő Nemzeti Katonai Stratégiával is összhangban állna, hiszen annak 42. pontja szerint: "Az elkövetkező időszakban a légierő folyamatban lévő korszerűsítésével párhuzamosan, fokozatosan növekvő mértékben a szárazföldi erő fejlesztésére koncentrálunk. A többnemzeti műveletek sikeres végrehajtása érdekében szakosodott- és résképességeket is létrehozunk, amelyek hozzájárulnak a két szervezetben fennálló kritikus képességhiányok csökkentéséhez, egyben megfelelnek az ország igényeinek és lehetőségeinek". A hadihajós alakulat kétségkívül "szakosodott- és résképességet" jelent – ráadásul a fentiekre tekintettel nemcsak Magyarországon, hanem az egész EU-ban – tekintve, hogy Románián (vagyis az al-Dunán) kívül nincs másik EU-tag ország, amely folyami fegyveres erővel rendelkezne.

 

  1 Egyelőre nem tudni, hogy pontosan hogyan született a rendezvény ötlete. Jelenleg nincs rá bizonyíték, hogy összefüggésben állna az 1937. és 1938. évi "flottaparádékkal" (különösen, hogy az 1930-as években rendezett augusztus 20-i - Szent István-napi - események programjában a fennmaradt filmhíradók és egyéb tudósítások tanúsága szerint nem volt ilyen programpont). Ettől függetlenül a '30-as években csupán két alkalommal megtartott egyedi flottaparádé a második világháború után az "alkotmány napi"-ra átkeresztelt augusztus 20-i vízi és légi parádék rendszeres és közkedvelt látványossága lett.
 
  2 Ami néhány év múlva azzal a káros mellékhatással járt, hogy a sajtó elkezdte összemosni a légi parádét a versennyel, amely végül teljesen ki is szorította a polgári repülőket a Duna feletti légtérből.
 
  3 Utalás a "Britannia urald a hullámokat" (Britannia rule the vaves) kezdetű brit hazafias dal szövegére.
 
  4 2005-ben - a magas költségekre hivatkozva - a királynő 50 éves (arany) uralkodói jubileumára tervezett spithead-i flottaparádét is törölték.
 
  5 A Chartwell-kastély Winston Churchill családi birtoka volt, ma múzeum.
 
  6 Széchenyi Ödön (1839. december 14. Pozsony, - 1922. március 24. Konstantinápoly). Széchenyi István fia, hajóstiszt, a közlekedés több ágával foglalkozó fejlesztő, a szervezett önkéntes tűzoltás megteremtője Magyarországon és Törökországban (a "Tűzpasa"). Közreműködött az Újpesti Hajógyár, a későbbi MÁVAG alapjául szolgáló Magyar Svájci Gépgyár Rt., a Magyar Kereskedelmi és Iparegylet, az Első Magyar Utazási Társaság, az Első Magyar Szálloda Részvénytársaság, a Népszálló, a Budai Népszínház és a Magyar Kertészeti Társulat alapításában. A Budavári Sikló és a Budapesti Fogaskerekű Vasút létesítésének kezdeményezője. 1873-tól a török szultán megbízottja, a konstantinápolyi tűzoltóság megszervezője. Az első keresztény, aki a pasa címet úgy kapta meg, hogy nem kellett a muzulmán hitre áttérnie.
 
  7 Kenessey Albert (1828. február 4. Gerjen - 1879. július 15. Bród). Hajóstiszt és hajózási szakember, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, a magyar nyelvű hajózási szakirodalom megteremtője, a hazai folyamhajózás technikai, történeti, gazdasági és jogi vonatkozásainak úttörő jelentőségű kutatója. 1848 novemberétől Európa első folyami hadigőzöse, a MÉSZÁROS hadnagya, 1849 januárjától főhadnagya, 1849 februárjától tüzér századosa, a HONVÉD hadigőzös tüzértisztjeként a csurogi csata résztvevője. 1852-ben a Balatonon hajózó KISFALUDY gőzös kapitánya. 1853-tól az Első Dunagőzhajózási Társaságnál kormányos, 1855-től kapitány. Az 1865-ös első magyar nyelvű hajózási műszótár szerkesztője. Teljesítménye nagyságát jellemzi, hogy a szótárhoz a Tudományos Akadémia akkori elnöke, Arany János írt előszót!
 
  8 1891-ben ezért a bajor csatorna-egyesület kezdeményezte, hogy a csatornát alakítsák át. A szabályozás a Majnán 1962-ben, a Dunán 1985-ben, összesen 33 zsilip megépítésével ért véget. A gátrendszer a nagyobb hajók haladásához szükséges vízmélységet is biztosítja. A csatorna, melynek kialakításához magyar vízépítő mérnök - Mosonyi Emil professzor is hozzájárult - teljes hosszában 1992. szeptember 15. óta hajózható.
 


Kezdőlap     Küldetésünk     Szerkesztők     Aktuális     Archívum     Cikk küldése     Impresszum

Hajózástörténeti Közlemények
A szerkesztők
Hajózástörténeti Közlemények
cskegyesulet[at]gmail.com

© Minden jog fenntartva 2005-2014, TIT HMHE - Hagyományőrző Tagozat